Spring naar inhoud

Compliance

Corporate governance & personalia

HZPC Holding is een structuurvennootschap met een Executive Board en een onafhankelijke Raad van Commissarissen (RvC). De Executive Board stuurt de Strategic Business Area Europe, de Strategic Business Development Area, STET Holland, IPR en HZPC Research & Development aan.

  Taken & Bevoegdheden
Executive Board ·       Informeert RvC over beleid en algemene zaken.
  ·       Overlegt met RvC over belangrijke aangelegenheden.
  ·       Legt essentiële besluiten ter goedkeuring voor aan de RvC .
   
RvC ·       Houdt toezicht op beleid Executive Board en op algemene zaken.
  ·       Staat Executive Board bij met advies.
  ·       Keurt essentiële besluiten Executive Board goed.
   
Algemene vergadering van Aandeelhouders ·       Benoemt, op voordracht van de RvC, de leden van de RvC.
  ·       Heeft bevoegdheden die zijn vastgelegd in de wet en de statuten van vennootschap.
  ·       Keurt specifieke besluiten Executive Board goed.
   
Vereniging HZPC ·       Schrijft algemene vergadering van aandeelhouders uit.
  ·       Bezit 100% van de aandelen.
  ·       Heeft alle aandelen gecertificeerd.
   
Algemene ledenvergadering Vereniging HZPC ·       Kiest en benoemt het bestuur van de Vereniging HZPC.
  ·       Keurt een aantal voorgenomen besluiten van de Vereniging HZPC goed.
   
Certificaathouders ·       Zijn (oud-)telers, (oud-)kwekers en (oud-)personeelsleden.
  ·       Benoemen bestuursleden
  ·       Financieren de onderneming met risicodragend kapitaal.
  ·       Kunnen lid zijn van de Vereniging HZPC.

Personalia managementstructuur per 30 juni 2021

Raad van Commissarissen

M.J. Ubbens, voorzitter Groningen
C.J. Biemond Godlinze
I. Frolova Utrecht
M. Hommes-Gesink Lauwerzijl
M. Kester Noordwijkerhout

HZPC Holding B.V.

Executive Board  
G.F.J. Backx Chief Executive Officer
H. Verveld Chief Commercial Officer
J.L. van Vilsteren Chief Financial Officer
Executive Committee  
G.F.J. Backx Chief Executive Officer
L. Escalon Director SBA Europe B.V.
R.P. Graveland Director HZPC Research B.V. and IPR B.V.
P.C. Ton Director STET Holland B.V.
H. Verveld Director SBDA B.V., Chief Commercial Officer
J.L. van Vilsteren Chief Financial Officer
Participations  
HZPC IPR B.V. R.P. Graveland
HZPC SBA Europe B.V. L. Escalon
HZPC SBDA B.V. H. Verveld
HZPC Research B.V. R.P. Graveland
STET Holland B.V. P.C. Ton

HZPC SBA Europe B.V.

Director  
L. Escalon Director
Management of Participations  
HZPC Deutschland GmbH R. Möller
HZPC France SAS C. Gauchet
HZPC Holland B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Belgium B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Kantaperuna OY M. Kauppinen
HZPC Patatas España S.L. J. Luis Marti
HZPC Polska Sp. z.o.o. T. Jardzioch
HZPC Portugal Lda P. Simoes
AO HZPC Sadokas  P. Bemelmans
HZPC UK Ltd. C.R. Baker
ZOS B.V. M. Jansen Klomp
Works Council of HZPC Holland B.V.  
G. Bloembergen Chairman
E. Meinsma Vice Chairman
L. Gommers Secretaris
W. Meijer Member
P. Kreijger Member
T. van der Wal Member
D. Woertink Member
S. Stevens Member

HZPC SBDA B.V.

Director  
H. Verveld Director
Solentum B.V. H. Verveld
HZPC América Latina S.A. I. Ramallo
HZPC Americas Corp. J. Scramlin
HZPC Limited H. Verveld
HZPC China Limited H. Verveld

STET Holland B.V.

Director  
P.C. Ton Director
Management Participations  
STET Potato UK P. Hewett
STET France Arl. T. Rondeaux
STET Russia LLC. P.C. Ton

Risicobeheersing

COVID-19

De gevolgen van de pandemie zijn zichtbaar in de inkomsten en uitgaven. We verkochten in bepaalde gebieden minder pootgoed en ook de fritesindustrie nam minder pootgoed af. Dit had significante impact op ons resultaat. Dit jaar zagen we echter een herstel en lieten de debiteuren een positieve ontwikkeling zien. Debiteurenbeheer is en blijft een belangrijke activiteit die aandacht vraagt binnen HZPC.

De impact van COVID-19 is in boekjaar 2020/2021 duidelijk voelbaar. De pandemie stelde ons voor nieuwe uitdagingen. Thuiswerken werd opeens de norm en we kregen te maken met allerlei wettelijke maatregelen. Ons ict-netwerk en -infrastructuur werden zwaarder belast.

We werden geconfronteerd met lockdowns en veranderende geopolitieke omstandigheden. Dat zagen we terug in de handel, zowel op mondiaal als lokaal niveau.

Enterprise Risk Management

HZPC groeit. En dat brengt risico’s met zich mee. Dat vraagt continu aandacht. Dat begint met heldere (interne) processen en procedures. Hiermee lijkt het ondernemerschap op de tweede plek te komen, maar niets is minder waar. Om te kunnen blijven groeien, is het nodig dat we intern de zaken goed op orde hebben en houden. Het ERM (Enterprise Risk Management) is daar een belangrijk onderdeel van.

Als onderneming neem je risico’s. Ons succes wordt bepaald door de mate waarin we oog hebben voor de risico’s én de kansen die we zien. Door gecalculeerd risico’s te nemen, bouwen we voortdurend aan een financieel gezond en duurzaam bedrijf. Risicomanagement is daarom een belangrijk onderdeel van HZPC.

Als onderdeel van de strategie werken we aan een verdere professionalisering van de risicobeheersing binnen HZPC. Hierbij gebruiken we een geïntegreerde aanpak met behulp van ERM-benadering.

Risicofactoren

1. Concurrentie

De concurrentie staat niet stil. Als we tijdig blijven anticiperen, dan behouden en vergroten we onze voorsprong in de markt. We hebben een multidisciplinair team met Finance, R&D en Marketing & Sales. Het team monitort structureel de concurrentie op het gebied van R&D-investeringen, M&A, veranderingen in strategie en/of businessmodellen en dynamiek op de markt. 

2. R&D-investeringen en innovaties

De keuzes die we maken op het gebied van R&D-investeringen hebben grote invloed op het behalen van de strategische doelen en de mate van groei op de lange termijn. We herijken regelmatig de langetermijnstrategie voor innovatie en onderzoek. 

3. (Lokale) markten

Politieke onrust, terroristische aanslagen, het beperkt toegankelijk worden van markten, recessies en pandemieën: ze zijn nauwelijks te voorspellen. De impact op de markt en op HZPC kan flink zijn, dat zagen we afgelopen jaar met de coronapandemie. Doordat we een grote diversiteit aan rassen verkopen aan veel verschillende landen, spreiden we de risico’s. We vergroten en verankeren het risicobewustzijn in onze organisatie. 

4. Pootgoedkwaliteit

Onze klanten rekenen op kwalitatief hoogstaand pootgoed. En dat is ook waar HZPC voor staat. We houden dit in de hand dankzij een kwalitatief hoogstand testproces. We herkennen kwaliteitsgebreken in een vroeg stadium. Ons test- en kwaliteitsproces verbeteren we continu. Daarnaast zijn we bezig om de protocollen voor kwaliteitscontrole in alle landen verder te ontwikkelen. 

5. Beschikbaarheid van pootgoed

Een goede beschikbaarheid van pootgoed voor de verschillende landen én accurate prognoses zijn van cruciaal belang. Dankzij onze organisatie en processen, zijn we goed in staat om de juiste hoeveelheid pootgoed te produceren voor de verschillende landen en telers.  

In de telersmarkt plannen telers jaren vooruit. Hierdoor kan het voorkomen dat er van bepaalde rassen meer geproduceerd wordt dan de vraag. Dankzij goede processen en goed opgeleid en ervaren personeel, zijn we in staat om passende beslissingen te maken. 

6. Verscheidenheid aan pootgoed

Door te beschikken over voldoende verschillende rassen pootgoed, kunnen we de risico’s beter spreiden, bijvoorbeeld in geval van ziekten. We hebben de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het onderzoeken en ontwikkelen van duurzame en resistente rassen. We blijven de komende jaren investeren in tijd en geld voor Research & Development.

7. Organisatiegroei en ontwikkelingsmogelijkheden

Voor groei en wendbaarheid heeft en houdt HZPC de organisatie goed op orde. Dat betekent dat we investeren in goed functionerende systemen en processen én in de ontwikkeling van nieuwe en huidige medewerkers. We leggen rollen en verantwoordelijkheden duidelijk vast en standaardiseren en verbeteren processen. We zetten in op het aantrekken van nieuw talent. 

8. Treasury

De financiële situatie van klanten of landen, kan invloed hebben op de inkomsten van HZPC. Goed debiteurenbeheer is hierbij belangrijk. 80% van de handel vindt plaats in Euro’s. Een deel van het pootgoed wordt gekocht én verkocht met lokale valuta. Waar we wel te maken hebben met buitenlandse valuta, proberen we het risico zoveel mogelijk te verkleinen. We werden dit jaar wel geraakt door maatregelen van de Central bank of Lebanon als gevolg van de politieke situatie, de pandemie en de explosie in Beiroet. Daarnaast worden we geconfronteerd door beperkingen in valutatransfer door internationale boycot maatregelen.

9. Interne controle

Doordat HZPC voortdurend groeit, nemen ook nut en noodzaak toe om de interne controle en risicomanagement naar een hoger niveau te tillen. Zo zijn we verzekerd van betrouwbare financiële informatie, operationele efficiëntie en naleving van wet- en regelgeving. 

10. IT & veiligheid

Onze bedrijfsvoering is meer en meer afhankelijk van een betrouwbaar en goed beveiligd IT-netwerk, zeker nu veel mensen vanuit huis werken en HZPC steeds verder groeit. We hebben beleid opgesteld op het gebied van preventie en opsporing. Daarnaast controleren en optimaliseren we de systemen voortdurend.  Elk jaar voeren we ook een penetratietest uit met het oog op cyberveiligheid.

11. Verslaglegging & bekendmaking

Noodzakelijke (financiële en niet-financiële) verslagen en analyses zijn nodig om besluiten te nemen en te voldoen aan wet- en regelgeving. We implementeren een nieuw gebruiksvriendelijk ERP-systeem en we herzien beleid en procedures. De implementatie zal de komende 3-5 jaar in beslag nemen.

12. Naleving van wet- en regelgeving

We doen zaken met steeds meer verschillende, soms ook risicovolle landen waar we moeten voldoen aan de daar geldende wetten en regels. Op het gebied van Legal Entity Management en contractmanagement is het van belang om de zaken goed op orde te hebben. We zijn in staat dit risico goed te beheersen en waar nodig werken we aan verbetering door het vastleggen en formaliseren van werkwijzen.

Resultaten, investeringen, financiering

Resultaten

In het afgelopen jaar is een netto-omzet geboekt van 312,1 miljoen euro. De brutomarge van de organisatie is gestegen naar 56,8 miljoen euro. De nettowinst voor aftrek van de kosten van het Connecting Growers programma is met 1,4 miljoen nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Investeringen

Ook dit jaar hebben we ondanks COVID-19 geïnvesteerd in onze onderneming en dat blijven we doen. Het eerste gedeelte van de investering in de R&D faciliteit vorig jaar, is dit jaar in gebruik genomen. Het vervolg staat op de planning voor komend boekjaar. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in een nieuw kantoor in Frankrijk. Dit kantoor wordt komend boekjaar opgeleverd. Het geïnvesteerd kapitaal per einde boekjaar 2020/2021 bedraagt 33,4 miljoen euro en is hiermee 3,8 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Naast bovengenoemde investeringen, investeren we in de reguliere vervanging. Voor komend jaar verwachten we een hoger bedrag aan investeringen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Aurora project. Hierbij trachten we de processen te verbeteren en het oude ERP-systeem te vervangen. Dit naast de reguliere vervanging investeringen.

Financiering

In de financieringsstructuur heeft zich dit jaar geen grote verandering voorgedaan. Door de verbeterde kaspositie zijn we in staat in de toekomst onze faciliteit te verlagen. De solvabiliteit is gestegen van 37% in 2019/2020 naar 41,6% in 2020/2021.

Afgelopen boekjaar heeft de COVID-19 pandemie, maar ook de lage olieprijs in 2019, impact gehad op onze afnemers en hiermee op onze omzet en marge. Eén van de grootste klanten in het Midden-Oosten heeft minder besteld doordat er minder harde valuta beschikbaar waren voor aankoop van pootaardappelen in 2020. Daarnaast zijn enkele contracten met de fritesindustrie heronderhandeld. Dit is de reden dat onze fysieke geleverde tonnen lager zijn en onze marge lager is. Door hogere licentie tonnen is het totaal aan tonnen iets hoger dan vorig jaar. De kosten zijn lager uitgekomen doordat we verschillende activiteiten hebben uitgesteld. Wat de debiteurenpositie betreft is de situatie een stuk verbeterd. Werden we vorig jaar geconfronteerd met oplopende debiteurenposities, zien we hier dit jaar duidelijke verbeteringen die leidt tot een lagere debiteurenpositie.

COVID-19 lijkt op zijn retour, maar verdwijnen zal het waarschijnlijk niet. Mogelijk worden we geconfronteerd met een nieuwe golf. De economische gevolgen zijn ook nog niet geheel te overzien. Het management beoordeelt continu de beschikbare informatie en de risico's, om passende maatregelen te nemen. De coronacrisis heeft zijn impact gehad op de liquiditeit van de onderneming, die deze heeft weten op te vangen door adequate financiering. Ondanks deze maatregelen hebben we enkele convenanten van de financieringsvoorwaarde niet gehaald. Hiervoor heeft de bank een waiver verstrekt voor het huidige boekjaar.

Het management monitort continu de ontwikkeling van de omzet en de kosten om goed zicht te houden op de ontwikkeling van de liquiditeiten. Daarnaast worden er analyses uitgevoerd om op tijd aanvullende maatregelen te kunnen nemen. Op basis van de door het management uitgevoerde analyses en de huidige resultaten en financieringspositie van de onderneming is de jaarrekening opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Op basis van geactualiseerde prognose in september 2021 verwachten we, in ieder tot en met oktober 2022, in compliance te zijn met de convenanten van de bank.

Certificaten van aandelen

HZPC Holding heeft 783.725 aandelen uitgegeven van nominaal 20 euro. Vereniging HZPC bezit 100% van de aandelen en heeft alle aandelen gecertificeerd. De certificaathouders vormen een besloten groep en zij moeten aan specifieke kwalificaties voldoen. Alle certificaathouders hebben een zakelijke overeenkomst met HZPC Holding of hebben deze in het verleden gehad.

Connecting Growers

Twintig jaar geleden waren bijna alle certificaten in handen van actieve telers. Nu is dit ongeveer de helft. Dit komt doordat veel telers die niet meer actief telen en wel certificaten bezitten, deze certificaten in het verleden beperkt hebben aangeboden. Door actieve telers worden deze certificaten weinig aangekocht.  

De directie heeft in samenspraak met RvC, het bestuur van de vereniging HZPC en met toestemming van certificaathouders besloten om een manier te vinden dat meer certificaten van aandelen in handen moet komen van actieve telers. Hiervoor heeft de RvC en het bestuur het voorstel van de directie om het Connecting Growers programma op te zetten goedgekeurd. 

Lees meer op: www.hzpc.nl/cg.

Beurshandelsdag

Tweemaal per boekjaar, in november en in mei, wordt door Vereniging HZPC een beurshandelsdag georganiseerd. Gedurende die dagen zal HZPC naast de certificaten regeling voor het personeel dus ook de certificaten voor het Connecting Growers programma inkopen.

De Vereniging HZPC was de beurshouder en Captin is beursuitvoerder voor de beurshandelsdag in november 2020 en mei 2021. Captin verzorgt ook de administratie van de certificaten.

De certificaathouders worden over de onderneming geïnformeerd door middel van mediaberichten, het jaarverslag en via de website van HZPC Holding (www.hzpc.com). Daarnaast ontvangen de Nederlandse certificaathouders het relatiemagazine ’Ruggespraak‘.

Beurshandeldag tabel

      2016/17 2017/18 2018/19 2019/20 2020/21
Aantal uitstaande aandelen      783.725   783.725   783.725   783.725   783.725 
Winst per aandeel (x EUR 1)      € 10,82   € 6,00   € 11,93   € 1,49   € 1,74 
Dividend per aandeel (x EUR 1) *      € 7,00   € 4,00   € 7,75   € 1,00   € 1,00 
Dividend als % van de winst     65% 67% 65% 67% 57%
               
koers per 30 juni (x EUR 1)      € 165,65   € 200,00   € 162,00   € 131,25   € 106,35 
Dividend als % van de koers     4,23% 2,00% 4,78% 0,76% 0,94%
Aandelenrendement (x EUR 1)      € 35,75   € 38,35   € (30,25)  € (29,75)  € (23,90)
               
Aandelenrendement % van de koers              
(per 30 juni van het vorig jaar)     26,11% 23,15% -15,13% -18,36% -18,21%
*exclusief kosten Connecting Growers              

Groepsstructuur

Volgend hoofdstuk: 07 Verslag van Raad van Commissarissen